Knjige

Ovo su knjige koje su mi posebno drage. Ne čitam fikciju, istoriju, klasičnu književnost i slično već uglavnom knjige iz oblasti biznisa, psihologije, prodaje i marketinga. Takvi naslovi su izvor inspiracije, daju mi prave savete i pomažu da sagledam poslovne i životne izazove iz drugačijeg ugla.

Čitam knjige u štampanom formatu. Oni digitalni mi nikako ne leže. Postoji nešto specifično u listanju papira i držanju knjige u rukama. Knjige uglavnom kupujem preko sajta BookDepository koji ima odličan izbor i nudi besplatnu dostavu.

Linkovi do knjiga nisu affiliate tako da slobodno kliknite na Amazon ili BookDepository, kupite neku od knjiga i uživajte.

22 immutable laws of marketing

Al Ries & Jack Trout

Kada god pokrećem neki projekat ili kad preuzimam novog klijenta uvek se vratim ovoj knjizi da bi postavio pravu marketing strategiju i usmerio se na pravi put. Biblija marketinga.

Amazon BookDepository

Demand Side Sales

Bob Moesta

Obožavam ovu knjigu. Najbolja knjiga o prodaji koju sam pročitao. Postao sam bolji prodavac koristeći tehnike i metode koje je Bob opisao. Dodatna korist je što sam naučio da komuniciram sa potencijalnim kupcima tako da prodaja postane "no-brainer".

Amazon BookDepository

Rework

Jason Fried & DHH

Ako bi ovu listu morao da svedem na tri knjige onda bi Rework sigurno ostao. Rework nije klasična biznis knjiga, već je to specifični način razmišljanja u vođenju kompanije, produktivnosti, marketingu i poslovanju.

Amazon BookDepository

Contagious

Johan Berger

Da li je viralnost slučajna, zašto se nešto šeruje i deli na Internetu, kako to da neki sadržaji dobijaju tonu linkova? Sjajna knjiga koja pokazuje principe "zaraznosti" i pokazuje kako zaista funkcioniše širenje sadržaja, odluka o kupovini i social proof.

Amazon BookDepository

Extreme ownership

Jocko Willink & Leif Babin

Knjiga koja opisuje kako primeniti vojne principe decentralizovanog lanca komandovanja, preuzimanja odgovornosti za svoje postupke i upravljanja drugima u svakodnevnom poslovnom okruženju.

Amazon BookDepository

Buyology

Martin Lindstrom

Martin je naučnik koji je tri godine analizirao i proučavao proces kupovine, načina na koji korisnici posmatraju brend, percipiraju reklamne poruke, proizvode... da bi na kraju napisao ovu studiju iz oblasti neuromarketinga. Inspirativna knjiga sa puno primera.

Amazon BookDepository

The Effective Executive

Peter Drucker

Neću pogrešiti ako bi rekao da je ovo najznačajnija knjiga u oblasti liderstva, donošenja odluka i menadžmenta. Iako je napisana pre pedeset godina i dalje je relevantna. Najtoplija preporuka.

Amazon BookDepository

Why we sleep?

Matthew Walker

Matt je naučnik, ali je uspeo da kompleksnu temu opiše tako da svako može da je razume. To mi se najviše sviđa kod ove knjige. Saznao sam puno informacija o značaju sna, ali i video kako se komplikovane teme mogu ilustrovati razumnjivim analogijama i primerima.

Amazon BookDepository

Predictably irrational

Dan Ariely

Imao sam niska očekivanja, a knjiga me potpuno oduševila. Puno primera i priča, lako se čita i drži pažnju. Fascinantan pogled na proces donošenja odluka koji opisuje načine na koje emocije, društvene norme i očekivanja upravljaju našem ponašanju.

Amazon BookDepository

Delivering Happiness

Tony Hsieh

Knjiga prati Tonijev put od vođenja prvih kompanija pa do Zapposa. Zajedničko svim kompanijama je usmerenje ka "customer centric" principima upravljanja. Zanimljivo je kako je uspeo da "happiness" usadi u misli i kupaca, ali i svojih zaposlenih.

Amazon BookDepository

Purple cow

Seth Godin

Možeš da budeš samo još jedan dosadan igrač i da se utopiš u sivilo i prosek konkurencije ili da se zaista potrudiš i izdvojiš iz mase. Inspirativna knjiga sa puno primera kompanija koje su svesno preuzele rizik i postale vidljive.

Amazon BookDepository

Positioning

Al Ries & Jack Trout

Knjiga koja mi je pomogla da bolje razumem problematiku pozicioniranja. Ima dosta primera za različite slučajeve: pozicioniranje u svesti kupaca, u odnosu na konkurenciju, u odnosu na tržište, građenje i pozicioniranje ličnog brenda.

Amazon BookDepository

Don't Shoot the dog

Karen Pryor

Bihevioralna psihologija ima primenu u prodaji i marketingu i ako bi morao da preporučim samo jednu knjigu iz te oblasti onda je to ova. Tematika koju knjiga pokriva je vaspitanje sa akcentom na tehinike za izazivanje promene ponašanja kako ljubimaca tako i dece i odraslih.

Amazon BookDepository

I will teach you to be rich

Ramit Sethi

Knjiga puna saveta i trikova za bolje upravljenje novcem i ličnim finansijama. Kako se izboriti sa kreditnim karticama, dugovima, kako pametno kupovati, štedeti, investirati i zadržati novac.

Amazon BookDepository

Don't make me think

Steve Krug

Primarno je knjiga o dizajnu, ali ima odličnih poglavlja o tipografiji, copywritingu i pisanju sadržaja i generalno o metodama za pružanje boljeg korisničkog iskustva i tehnikama za optimizaciju konverzija.

Amazon BookDepository

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital.