Zašto jako retko šaljem instant poruke?

Prestani sa tim što sada radiš. Postoji nešto mnogo važnije od toga. Ja sada imam vremena za ovo. Sigurno i ti imaš vremena. Hoću da pročitaš šta sam ti napisao i da mi odmah odgovoriš. To tako ide, na instant poruku se odgovara odmah.


Ako ti već pišem na mesindžer, slack ili viber onda je red da ostaviš bebu na sekund, da zatvoriš taj tekst koji pišeš za sajt, prestaneš da lomiš glavu oko ispravljanja bagova na aplikaciji. Red je da mi odmah odgovoriš.


Znam da je u pitanju sitnica. Naravno, da je nešto važno onda bi te pozvao telefonom. Hajde nemoj samo seen, uzmi i odgovori mi. Pa sada, kako misliš kasnije?


To je za tebe minut. Podigneš telefon, odgovoriš mi i odmah se vratiš se na to šta si radio. Ovo moje je tako bezazleno da ti neće razbiti koncentraciju. Nema šanse da ćeš narednih pola sata skrolovati Insta, čitati prepirke na Tviteru ili gledati na YT video kako dva lika golim rukama od blata prave bazen. Vratićeš se odmah na to šta si radio.


Sećaš se onda kad sam te pitao za ono oko onoga. E pa ne mogu da nađem gde je to što smo kuckali pa bolje da te pitam. Bilo bi super da sam to negde zabaležio, ali nema veze. Za tebe je to minut da mi odgovoriš.

Evo nekoliko konkretnih razloga

Postoji očekivanje brzog odgovora. Osoba koja prima poruku ima pritisak da ogovori što pre.

Jedna poruka uglavnom pokrene lavinu drugih. Posle nekoliko razmena shvatiš da je prošlo 45 minuta.

Uglavnom ne postoji razlog da ne pošaljem mejl umesto Whatsapp ili Messinger poruke.

"Moje sada" nije isto što i "tvoje sada". Ako ja sada imam lufta za ćaskanje to ne znači da imaš i ti.

Zato što želim da primam manje ovakvih poruka. Ne želim da to radim drugima, ne želim oni meni.

"Be the change you want to see in the world."
Gandi

Ćaskanje je pogubno za konrentraciju, produktivnost i "kreativni flow". I u kancelariji i kod kuće i preko poruka.

Zaista važne stvari se rešavaju pozivom. Standardne razmene preko poruka su sve samo ne važne.

Sve napisano se odnosi na poslovnu komunikaciju. Uživam da ćaskam sa porodicom i prijateljim preko poruka.

Hvala za share:

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital, kao i projekata Marketing alati i Napiši mi sajt.