Alati

Na ovoj strani predstavljam alate koje koristim u radu. Neke koristim svaki dan, neke povremeno. Zadržao sam se samo na prikazu marketing alata jer mislim da nema potrebe za predstavljanjem stvari koje koristim za vođenje projekata, mejl, video pozive i slično.

Ako vas zanima veći izbor alata za SEO, PPC, email, društvene mreže i druge kategorije onda posetitie sajt Marketing alati.

Linkovi nisu affiliate tako da slobodno kliknite na sajtove, testirajte i kupite alate.

Ahrefs

SEO, PPC, Sadržaj, Izveštavanje

Vrlo moćan SEO alat koji ima skoro sve što vam treba u radu na projektima bilo koje veličine. Ima odličan alat za praćenje dolaznih linkova, istraživanje ključnih reči, analizu PPC aktivnosti konkurencije, analizu sadržaja na Internetu, monitoring pozicija ključnih reči i još puno toga. Najveća moguća preporuka za Ahrefs.

ahrefs.com

Screaming Frog SEO Spider

SEO

Jedan od najboljih alata za SEO analizu sajtova. Ogroman broj funkcionalnosti koje odlično rade. Nema potrebe da gledate dalje ako vas zanima SEO.

screamingfrog.co.uk

SEM Rush

SEO, PPC, Sadržaj

Izuzetno moćan alat za analizu linkova, ključnih reči, performansi konkurencije, praćenje pozicija, ali i za istraživanje tema za izradu sadržaja.

semrush.com

Majestic

SEO, PPC, Sadržaj

Odličan alat za analizu dolaznih linkova. Majestic je jedan od backlink alata sa najboljom bazom linkova i što je najbolje ta baza se redovno uvećava. Alat ima svoj sistem vrednovanja linkova i sajtova kroz dve metrike Citation Flow i Trust Flow. Takođe, možete koristiti API za integracije. Preporuka za Majestic.

majestic.com

Schema generator

SEO

Zgodan alat za izradu struktuiranih podataka u JSON-LD formatu. Schema markup pomaže pretraživačima da lakše razumeju entitete koji se nalaze unutar sadržaja, a u mnogim slučajevima stranice sajta dobijaju obogaćen prikaz na Guglovim rezultatima pretrage (zvezdice, linkove, slike i drugo).

technicalseo.com/schema

Sitebulb

SEO

Veoma dobar SEO crawler koji nakon analize sajta daje puno sugestija za unapređenje sajta. Najbolja funkcionalnost Sitebulba je mapa sajta, grafički prikaz unutrašnjih stranica i internih linkova.

sitebulb.com

Xenu Link Sleuth

SEO, Sadržaj

Jedan od prvih desktop crawlera, ali je uprkos svojim godinama i dalje vrlo upotrebljiv. Odlična alternativa za Screaming Frog jer je besplatan, jako brz, analizira Title, pronalazi redirekcije i mrtve linkove, interne linkove ka bilo kojoj strani sajta i nudi mogućnost eksportovanja izveštaja.

snafu.de/xenulink

Moz Pro

SEO, Sadržaj

Moz Pro nudi jako dobre funkcionalnosti za sve moguće SEO zahteve. Možete raditi napredno istraživanje ključnih reči pomoći Keyword Explorer alata, pratiti kretanje pozicija vašeg sajta i konkurencije, oceniti performanse vaših stranica u odnosu na željene fraze i raditi analizu dolaznih linkova korišćenjem Link Explorer alata.

moz.com/pro

Google Ads

PPC

Najveća svetska platforma za oglašavanje. Možete praviti oglase na Google pretraživaču, na Goolge Mapama, YouTube, mobilnim aplikacijama i na milionima drugih sajtova koji imaju prostor za banere i oglase. Obavezna platforma za sve koji se bave online marketingom.

google.com/ads

Facebook Ads

PPC, Društvene mreže

Platforma za plaćeni marketing na društvenim mrežama koja vam pruža priliku da se oglašavate na Fejsbuku, Instagramu, Mesindžeru i ostalim servisima koji su u vlasništvu Fejsbuka.

fb.com/ads

Microsoft Ads Intelligence

SEO, PPC

Microsoftov alat za istraživanje ključnih reči. Prednost je što možete eksportovati čak 200.000 ključnih reči. Ads Intelligence daje podatje o količini mesečnih pretraga na Bingu, o ceni po kliku, istorijskim trendovima i drugim metrikama.

ads.bing.com

LinkedIn Advertising

PPC, Društvene mreže

Platforma za oglašavanje u B2B i u B2C sektoru. LinkedIn poseduje podatke o profesionalnim veštinama, lokaciji, interesima i afinitetima korisnika ove mreže kao i detaljne podatke o kompanijama u kojima rade. To vam daje odlične mogućnosti za ciljanje i distribuciju relevantne poruke kroz oglase.

linkedin.com/ad/start

Google Data Studio

Izveštavanje

Data Studio polako postaje standard u izveštavanju i data vizualizaciji. Lako se integriše sa Google servisima poput Analytics, Ads, Search Console, ali i sa raznim eksternim servisima poput Facebook, Twitter, AdRoll. Daje izveštaje koje se ažuriraju u realnom vremenu i koji se mogu lako šerovati.

datastudio.google.com

Google Alerts

SEO, Sadržaj

Alat za praćenje spominjanja (mentions) vašeg brenda ili drugih ključnih reči na Internetu. Možete podesiti izvore informacija, jezik, lokaciju i frekvenciju dobijanja obaveštenja. Odličan alat za PR, SEO, očuvanje brenda, analizu konkurencije i za content marketing.

google.com/alerts

Google Analytics

Analitika, Izveštavanje

Najpopularniji besplatni servis za praćenje i analitiku sajtova i aplikacija. GA vam daje podatke o izvorima saobraćaja, o karakteristikama i ponašanju posetioca, kao i o procesu konvertovanja. Nezaobilazan alat u digitalnom marketingu.

google.com/analytics

Yandex metrica

Analitika, Izveštavanje

Jako dobar servis web analitike koji pored standardnih izveštaja nudi i opcije pregleda heat mapa, praćenje kursora miša, snimanja sesija kao i analitike popunjavanja formi na stranicama sajta. Takođe, Yandex metrica ima i predefinisane spam filtere što povećava preciznost izveštaja.

metrica.yandex.com

Segment

Analitika

Najbolji opis Segmenta je da je u pitanju Customer Data Platform (CDP) koja prihvata podatke sa spoljih izvora, obrađuje ih i kombinuje. Jako moćan alat koji pomaže prodaji, marketingu i biznis developmentu da bolje razumeju faktore koji utiču na poslovne rezultate i da ih optimizuju i unaprede.

segment.com

Google My Business

SEO

Alat pomoću kog pravite profil vaše kompanije na Guglu i koji vam pomaže da ga postavite na lokalne rezultate i na Mape. Google My Business nudi opcije unosa kataloga proizvoda, definisanja oblasti poslovanja, dodavanja fotografija, objave statusa i postova, upravljanje komentarima i ocenama korisnika. Veoma bitan alat za SEO.

google.com/business

Keyword Tool

SEO, PPC

Jedan od boljih alata za istraživanje ključnih reči. Veliki izbor jezika i država, kao i mogućnost pronalaženja fraza za Google, Bing, Amazon, YouTube, Twitter, eBay, Instagram pa čak i za Android Play Store. Naša iskrena preporuka za ovaj alat.

keywordtool.io

Google Trends

SEO, PPC, Izveštavanje

Guglov alat koji pokazuje trendove u količini pretraga određene ključne reči. Možete filtrirati po godinama, po teritoriji, kao i po industrijama. Takođe, možete upoređivati nekoliko reči međusobno i videti trendove na Google Search, Google Images, YouTube, Google News i Google Shopping.

google.com/trends

AnswerThePublic

SEO, PPC, Sadržaj

Odličan alat za analizu ključnih reči koji se pre svega fokusira na pronalaženje pitanja koje korisnici postavljaju na Guglu. Za bilo koju ključnu reč answerthepublic vam daje listu pitanja. To vama kao marketaru pomaže da pronađete teme za blogovanje, ali takođe i da ustanovite motive i probleme koje imaju vaši potencijalni klijenti.

answerthepublic.com

Merge Words

SEO, PPC

Zgodan alat za generisanje svih mogućih kombinacija prefixa, sufixa i specijalnih karaktera sa ključnim rečima za potrebe PPC oglašavanja ili izgradnje linkova. Neizostavan alat koji štedi vremene u svakodnevnom poslu sa ključnim rečima za PPC i SEO.

mergewords.com

Zapier

Email, Analitika

Zapier je alat za automatizaciju koji međusobno integriše različite marketing alate i servise koje koristite. Na primer prilikom pokretanja Free trial perioda, zapier proveri da li na lead listi postoji korisnik pod tim emailom, obriše ga sa te liste i doda ga na Free trial listu.p>

zapier.com

Buffer

Društvene mreže, Analitika

Buffer je alat koji vam omogućava da zakažete objavu statusa i postova za Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter ili Pinterest. Ujedno imate naprednu analitiku performansi vaših social kanala. Buffer može da objedini metrike svih vaših naloga i da napravi sveobuhvatnu analizu učinka vašeg brenda.

buffer.com

Google Optimize

A/B testiranje, Landing page

Google Optimize vam nudi jednostavan alat za A/B testiranje, personalizaciju sadržaja sajta i optimizaciju konverzija. Ima vrlo jednostavan interfejs gde sve možete odraditi drag-and-drop metodom, bez potrebe za kodiranjem.

google.com/optimize/

Unbounce

Landing page

Unbounce je odličan servis za brzu izradu i objavu landing stranica. Uopšte nije teško napraviti kvalitetan landing page jer Unbounce ima veliki broj tema koje u drag & drop maniru prilagodite vašim potrebama stilu. Takođe nudi i mogućnost postavljanja pop-up prozora, sticky poruka i drugih elemenata za generisanje lidova.

unbounce.com

MailerLite

Email, Landing page

Alat koji je jednostavan za korišćenje, omogućava kreiranje kampanja, landing stranica, formi, upitnika u mailu, pop-upove, auto resend kampanje, uz pristupačnu cenu, sa 24/7 live podrškom.

mailerlite.com

MailChimp

Email, PPC, Landing page

Platforma za slanje mejlova na različite liste vaših pretplatnika. Osnovna primena je za newslettere, ali takođe možete slati promo mejlove, mejlove korisniče podrške itd. MailChimp nudi opciju marketing automatizacije i pravljenja sekvenci i drip kampanja. Dobra stvar MailChimpa je činjenica da poslati mejlovi verovatno neće završiti u Spam folderu.

mailchimp.com

Email Hunter

Email, Izveštavanje

Jako dobar servis za dolaženje do mejlova i generisanje baze kontakta. Postoje tri opcije pretrage: pronaći mejlove određene kompanije, pronaći mejl adresu tačno neke osoba i treće je verifikacija mejl adresa koje ste skupili na drugim mestima. Hunter se najčešće se koristi tako što unesete ime/prezime i firmu gde osoba radi i servis će vam dati email adresu te osobe.

hunter.io

TinyPNG

Brzina, Sadržaj

TinyPNG je jednostavan online servis za optimizaciju slika. Alat kompresuje fotografije u JPG i PNG formatu tako da se težina slike smanji, a kvalitet zadrži. Kompresija nije vidljiva za ljudsko oko tako da korisnici neće primetiti razliku.

tinypng.com

Unsplash

Sadržaj, Društvene mreže

Unsplash je sajt na kome možete pronaći i besplatno preuzeti stock fotografije. Slike možete iskoristiti za sajt, društvene mreže, prezentacije i druge potrebe. Baza sadrži nekoliko stotina hiljada fotografija u velikom broju kategorija.

unsplash.com

Grammarly

Sadržaj

Alat koji pomaže pri pisanju: ukazuje na gramatičke, slovne i ostale greške koje se mogu javiti tokom pisanja mejlova, dokumenata itd. Ono što ga izdvaja jeste mogućnost napredne analize teksta i poboljšanja istog, kao i detektovanje tona samog teksta. Takođe dobijate i statistiku vašeg pisanja i izrade sadržaja.

grammarly.com

Copyscape

SEO, Sadržaj

Copyscape vam omogućava da proverite da li je neki sadržaj plagijat, da li na vašem sajtu postoji problem duplog sadržaja. Odličan alat da utvrdite da li imate originalni sadržaj.

copyscape.com

HARO

Sadržaj, SEO

"Help a reporter out" je servis koji povezuje novinare sa izvorima informacija. Novinari koji spremaju priču na neku temu traže pomoć stručnjaka iz raznih oblasti. Ako im pomognete oni vas navedu kao izvor informacija i linkuju u svojoj objavi ili kolumni. Odlična prilika da dođete do kvalitetnog PR-a i jakih linkova za vaš sajt.

helpareporter.com

SourceBottle

SEO, Sadržaj

Slično kao i HARO i SourceBottle ima za cilj uzajamnu pomoć eksperata i novinara. Novinari traže pomoć, a vi kao stručnjak u nekoj oblasti možete da se javite i pomognete. SourceBottle ima solidnu bazu zahteva koji se redovno ažuriraju tako da se prilično brzo nađe prilika za saradnju sa medijima.

sourcebottle.com

Submit Co

SEO, Sadržaj

Ovo je ogromna baza portala, sajtova i blogova kojima možete da ponudite priču ili vest o vašem proizvodu, sajtu ili servisu. Publikacije koje objavljuju sadržaj su podeljene po tržištima, po državama, po broju Tviter pratioca (veličina publike).

submit.co

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Trenutno vodi projekat Strap Hunter. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital.