Trenutno nisam slobodan da prihvatim nove klijente za pružanje usluga naprednog podešavanja Google Analitike, Tag Managera, Facebook Pixela i drugih analytics servisa.

Analitika, izveštavanje i obrada podataka

Vaš sajt leži na ogromnoj količini podataka. Danas vidite samo deo. Već sutra možete da vidite mnogo više onih koji su presudni za vaše online poslovanje.

Analitika koju sada koristite je OK, ali prava moć se oslobodi kada je nahranite ključnim podacima.

Ne pričam napamet. Evo ga primer:

Ova strana koju čitate je jedna od mojih usluga. Čitanje ove stranice meni kao vlasniku sajta je vrednije nego kada pregledate neki pojedinačni blog članak. Zato sam ovu vašu posetu označio kao Active Evaluation.

Razmatrate moje usluge i ja to želim da pošaljem analitici. To sam uradio tako što sam podesio Custom Dimension pod nazivom Funnel Stage.

Druge vrednosti za Funnel Stage (levak) mogu biti: Awareness, Conversion...

U Analiticsu pravim ovakav izveštaj:

funnel stage

Izveštaj o posetama sajtu prikazan odnosu na prodajni levak.

Sada mogu da kreiram remarketing publiku samo za Active Evaluation deo funnela (levka), da pokrenem oglasne kampanje i uz malo sreće da vas motivišem na konverziju.

A da, da ne zaboravim: ovaj sajt nema jednu, nego četiri Custom Dimenzije i preko dvadeset mikro interakcija koje se šalju u Analytics. To mi daje značajnu prednost u donošenju odluka.

Ako vi sada odete u vaš Google Analytics nećete moći da pravite izveštaje za Funnel Stage, Client ID, Content Type, Exact Timestamp, Path to PPC, Path to SEO, Time before CTA i druge kriterijume.

Primer iznad je samo jedan mali način otkrivanja novog niza podataka. Za vas to mogu uraditi na beskonačno drugih načina, za Google Analytics i mnoge druge platforme.

Zašto vam je potrebno sve ovo?

Fokusiraću se sada samo na dve konkretne koristi. Naravno, ima ih više i rado ću predstaviti one koji su bitne vašem slučaju.


Bolje razumevanje ponašanja posetilaca i kupaca - Osnovni izveštaji u Analytics platformama su napravljeni po sistemu "one size fits all". Iste stvari dobija neko ko ima blog, prezentacijski sajt kompanije, ecommerce prodavnicu, news portal, sajt za nekretnine itd. Mnogo je bolje da podaci koji stižu budu usko prilagođeni vrsti sajta i vrsti online biznis modela.

Kada se napravi ovaj prilagođeni sistem o kome pišem onda dobijate preciznu sliku o tome kako se ponašaju posetioci, šta rade na sajtu, odakle dolaze i kako konvertuju.

Kvalitetnije treniranje ML modela platformi za oglašavanje - Moderne mreže za oglašavanje poput Google Ads i Facebook Ads obrađuju veliku količinu podataka i pomoću modela mašinskog učenja (ML models) pokušavaju shvate kojim osobama da plasiraju vaše oglase. Potrebni su im podaci o ljudima koji su najbliži ispunjenju neke željene akcije. Na primer kupovine proizvoda.

Ako im vi šaljete podatke o desetak interakcija na sajtu koje prethode kupovini onda će mreže brže shvatiti ko i kako kupuje od vas. Koristi za vas su višestruke, od nižeg CPA pa do većeg broja konverzija za vaš budžet.

Web analytics usluge

Lista nije konačna, slobodno mi se javite ako imate neke specifične zahteve.


Pametno podešen sistem za analitiku sprečava da velika količina podataka ostane nedostupna i neiskorišćena. Još bitnije: sprečava da donosite pogrešne zaključke i odluke.

Trenutno nisam slobodan da prihvatim nove klijente za pružanje usluga naprednog podešavanja Google Analitike, Tag Managera, Facebook Pixela i drugih analytics servisa.

Kako izgleda saradnja?

Svaki klijent zahteva poseban pristup i teško je predstaviti sve korake. Zbog toga sledeća lista prikazuje opšte faze u procesu.


Upoznavanje sa vašim ciljevima - Sastanak na kome saslušam vaše poslovne ciljeve, saznam koji su vaši izazovi u donošenju odluka i sastanak na kome definišemo glavne indikatore uspeha (KPI). Uopšte nije potrebno da poznajete specifičnosti onlajn marketinga. Na ovom sastanku je najbitnije da mi prenesete šta želite da postignete za vaš biznis.

Istraživanje i analiza - Potom radim analizu vašeg sajta, sistema analitike, tag managera i drugih pixela u odnosu na zahteve, Ne rade se sve aktivnosti za svakog klijenta, ali odradim sve ono šta smatram bitnim za uspeh.

Definisanje plana napada - Kada utvrdim kakvi su svi inputi onda izradim strategiju projekta koju ću sprovoditi.

Tehnička implementacija - Direktno podešavanje u Google Analytics, Google Tag Manager, Facebook Ads servisima.

Testiranje - Provera da li sve funkcioniše kao što je definisano planom napada, da li podaci ispravno dolaze, da li ima grešaka i bagova itd.

Izveštavanje - Izrada prilagođenih (custom) & Data Studio izveštaja koji vam pomažu da lakše tumačite dobijene podatke i donosite odluke.


Želite da me angažujete? Kliknite ovde →

Hvala vam na interesovanju za mojim uslugama.