Ova ideja je kompletna glupost. Daj da vidim da li radi!

Koliko god da sam bio spreman za izazov, tog juna 2015. nisam baš bio potpuno siguran kako da rešim problem. Sajt je imao veliko polje za pretragu na početnoj strani, par stotina kategorija i nekoliko hiljada proizvoda.

Problem: loše pozicije na Guglu za kategorije i proizvode. Samo je početna dobijala linkove i SEO snagu. Izazov je bio kako urediti internu arhitekturu sajta tako da se SEO vrednosti prenesu na unutrašnje strane (spomenute kategorije i proizvode). Gugl kada poseti početnu ne može da unosi reči u pretragu. Sprečen je da dođe do internog sadržaja.

Budžet je tu, klijent je spreman da plati velike radove, promene strukture i redizajn.

Long story short: jedna potpuno blesava, laka za implementaciju, jeftina (i glupa) ideja je donela sjajne rezultate – breadcrumbs!

BAM! Stavljeni breadcrumbs, odmah se sredio crawl rate, poboljšalo interno linkovanje, ojačale kategorije i konačno najzad je krenuo organski saobraćaj.

Keep on failing

Naravno, ne prolazi uvek. Na svaku uspešnu ideju idu makar pet-šest onih koje se pokažu kao totalni fijasko. Ali to me ne sprečava da petljam i smišljam nestandardna rešenja.

Ne radi se ovde o neznanju, neiskustvu ili nesigurnosti. Ne.

Jednostavno, svaki problem ima svoje specifičnosti i treba mu prići svežim idejama. Spremiti custom rešenje. Ono koje je savršeno za taj problem.

Iskustvo je bitno. Ali na iskustvo gledam kao na znanje koje sam skupio rešavajući probleme u prošlosti. Danas mi iskustvo pomaže da isključim neke ideje, da eliminišem stvari koje znam da ne prolaze.

Ne volim da se pozivam na iskustvo. Iskustvo je lenjost. U ovom poslu moram da konstantno učim i testiram nove stvari inače sam mrtav u roku od godinu dana.

Da se razumemo, ovde pišem o digitalnom marketingu. Ne znam baš da li ovaj pristup prolazi u drugim industrijama.

Zaboravi na tuđe poglede

Imam osećaj da ljudi ne predlažu ideje jer se plaše mišljenja drugih. Kao, ispašće glupi, lupiće nešto.

Moja je sreća da sam imao šefove koji su imali razumevanje za glupe ideje koje sam predlagao. Nisu me blokirali, već su samo čekali da javim rezultate. Nekad prođe, nekad ne. Nema veze, uči se.


kobe bryant fail quote

Kobi Brajant, petostruki NBA prvak & igrač sa najviše promašenih šuteva u istoriji NBA lige

Stagnacija

Uzimanje stvari zdravo za gotovo nije produktivno. Stagnacija se pokaže kao gadan igrač. Ovo sam milion puta iskusio u životu, a posebno u poslu. Digitalni marketing se tako brzo menja da neka pravila kojim sam se vodio pre godinu dana danas uopšte nisu aktuelna.

Da li mislite da uspeh dolazi tako što pratite neka stara pravila i oprobana rešenja? Teško.

Najbolji CTR i conversion rate sam imao na potpuno blesavim reklamama, linkove sam dobijao tako što sam slao mejlove vebmasterima sa naslovom "Ne želim link od tebe osim ako...", pa kad se samo setim da sam se 2011. godine zaposlio (za stalno u vrlo ozbiljnoj kompaniji) tako što sam reagovao na tvit.

Ideje

Želite bolje pozicije na Guglu, rast profita, veću interakciju na društvenim mrežama ili zaradu od oglašavanja? Imate par ideja? Da vam odmah kažem: Sve ideje su vam glupe i potpuno traćenje vremena. Dok neka ne uspe. Onda je super. Ali nikad nećete znati koja je super, zato krenite već danas da radite na vašim glupim idejama.

Hvala za share:

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Trenutno vodi projekat Strap Hunter. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital.