Izlaganje na konferencijama

Do sada sam imao privilegiju da govorim na tridesetak konferencija na kojima sam upoznao puno kreativnih ljudi, stekao priličan broj ponuda za saradnju i pre svega uživao u druženju sa drugim predavačima i posetiocima.

Trudim se da predavanja budu obogaćena praktičnim primerima, savetima iz prve ruke i da drže pažnju onih koje interesuje tematika. Držao sam obuke zaposlenim u marketing agencijama kao i na događajima od više stotina posetilaca. Nadam se da je ova stranica "work in progress" i da ću imati prilike da je redovno ažuriram.

Želite da govorim na vašoj konferenciji?

Ako mislite da mogu biti od pomoći na vašoj konfereciji slobodno mi pišite. Vrlo rado ću spremiti izlaganje za vašu publiku.

Slede detalji sa pretodnih konferencija.

RNIDS webinar - Pitajte

RNIDS je pokrenu novi projekta "Pitajte RS". Svakog prvog petka u mesecu različiti IT & biznis stručnjaci učestvuju u vebinaru i sesiji odgovaranja na pitanja publike.

Sajt: Pitajte RS


Tema: SEO osnove i odgovori na česta pitanja

Na vebinaru sam predstavio sam kako rade pretraživači, principe On-site SEO optimizacije, arhitekture sajta, istraživanja ključnih reči, izgradnje linkova. Nakon predavanja sam odgovarao na pitanja koja su prikupljena pre i tokom vebinara.

Sam Svoj Gazda webinar - Opportunity Banka

Opportunity Banka preko projekta "Sam Svoj Gazda" pomaže malim i srednjim preduzećima savetima, vodičima, video predavanjima kao i putem redovnih vebinara.

Sajt: Sam Svoj Gazda


Tema: Osnove optimizacije za pretraživače

Publici projekta "Sam Svoj Gazda" sam prikazao kako rade pretraživači, principe On-site SEO optimizacije, arhitekture sajta, autoritera i poverenja domena kao i važnosti izgradnje linkova i Off-site optimizacije.

Yard Sale 2021

Unija Studenata FON-a je pokrenula projekat Yard Sale i za 2021. godinu tema je bio digitalni marketing. Nakon mnogobrojnih predavanja studenti su dobili izazov koji su morali da reše primenom znanja i tehnika koje su naučili tokom trajanja programa edukacije.

Sajt: Unija Studenata FON-a


Tema: Optimizacija za pretraživače

Predavanjem sam predstavio kako rade pretraživači, principe On-site SEO optimizacije, arhitekture sajta, Guglove nadogradnje algoritma, kako pisati sadražaj koji se rangira, kako raditi istraživanja ključnih reči i obezbediti sajtu dolazne linkove.

E-trgovina 2021 online

Zbog pandemije virusom korona E-trgovina 2021 se održala online, preko platforme za predavanja i networking. Nakon izlaganja sam učestvovao u virtuelnoj sobi sa još posetiocima konferencije u kojoj sam odgovarao na pitanja.

Sajt: E-trgovina


Tema: SEO trendovi u e-trgovini

Predavanje je bilo posvećeno optimizaciji slika odnosno načinima na koji Gugl analizira i rangira multimedijalne sadržaje. Počev od Cloud Vision sistema, podataka iz Search Console, pa do unapređenja arhitekture sajta i poboljšanja E-A-T elemenata online prodavnica.

SurfShop

Udruženje mladih privrednika Srbije (UMPS) i startap Shopen su organizovali SurfShop. Cilj je bio da se preko onlajn programa podrške pomogne malim i novim biznisimai u razumevanju internet prodaje.

FB Grupa: SurfShop


Tema: Marketing i promocija: SEO i PPC

Izlagao sam o korišćenju SEO i PPC kao kanala za dobijanje saobraćaja. Polaznicima programa edukacije sam pokazao kako e-commerce sajtovi mogu da optimalno iskoriste oglašavanje i optimizacija za pretraživače i svom biznisu obezbede relevantne posete koje konvertuju i kupuju.

UMPS webinar

UMPS nastoji da ohrabri i podrži preduzetnike u pokretanju sopstvenog biznisa putem izrade boljeg poslovnog okruženja, pružanja informacija i znanja, reprezentaciju i zagovaranje za njihove interese i umrežavanje.

Sajt: Udruženje mladih privrednika Srbije


Tema: SEO osnove

Moje predavanje je imalo za cilj da razbije mitove koje kruže oko SEO-a. Pokazao sam efikasne metode za solidan organski rast koji svako ko ima mali, lokalni biznis može da primeni. Bilo je priče o internom i eksternom linkovanju, o dubini popisivanja, vrstama navigacije i drugim tehničkim SEO parametrima.

Pojačalo meetup Subotica

Pored nedeljnog podkasta Pojačalo organizuje i redovna Druženja. Svako druženje počinje panel diskusijom ili predavanjima, da bi se razmena iskustva nastavila tokom nezvaničnog netvorkinga. Ovoga puta Druženje se odigralo u Subotici

Sajt: Pojačalo


Panel diskusija: Optimizacija za pretraživače nije bauk

U neformalom razgovoru sa domaćinom, Ivanom Minićem sam predstavio sam kako rade pretraživači, principe On-site SEO optimizacije, arhitekture sajta, istraživanja ključnih reči, izgradnje linkova. Nakon panela sam odgovarao na pitanja koja su prikupljena pre i tokom Druženja.

Sarajevo Digital Marketing

Ovo mi je veoma draga konferencija jer je organizuju pravi entuzijasti, ljudi koji ulažu puno ljubavi i pažnje u potrebe lokalne publike i trude se da im predstave sadržaje od vrednosti. Anel i ekipa su odradili odličan posao i iskreno verujem da ću ponovo ići u Sarajevo na SDM.

Sajt: Sarajevo Digital Marketing


Tema: Kako uz pomoć optimizacije dominirati u svojoj niši

Glavna želja mi je bila da pokažem da SEO nije komplikovan. Ponekad se čini da optimizacija ima na desetine podoblasti, da zahteva komplikovano tehničko znanje i veliki budžet. Prezentacijom sam pokušao da opovrgnem te mitove i pokažem kako se uz fokus na par bitnih stvari ostvaruju vrhunski rezultati.

Drugog dana sam održao radionicu koja je imala za cilj da na praktičan način pokaže kako se kreira oglasna kampanja na Guglu, kako dodati ciljanu publiku i na šta sve treba obratiti pažnju da se ne bi dogodile greške.

Netokracija SEO Crash course

Ovo je bila velika čast za mene. Netokracija ne organizuje puno radionica tako da je sam poziv da održim jednu bio jako bitna stvar za mene. Cilj je da za jedan dan objasniti bitne elemente SEO nastupa i pomoći polaznicima da nakon radionice mogu samostalno da prave izmene na sajtu, prave sadržaj i unapređuju SEO performanse svojih sajtova.

Sajt: Netokracija


Tema: Netokracija workshop - SEO crash course

Izazov prihvaćen. Predstavio sam kako rade pretraživači, principe On-site SEO optimizacije, arhitekture sajta, istraživanja ključnih reči, izgradnje linkova. Takođe, prikazan je proces SEO analize sajta. Nakon predavanja je bilo dosta pitanja polaznika, a posebno mi je bilo drago da vidim da su iskoristili priliku za razmenu kontakta i netvorking.

Growtech SMA B2B

Bootcamp u organizaciji Market republica koji je trajao 4 dana. Svaki dan je posvećen jednoj oblasti: marketing strategije, inbound marketing, plaćeno oglašavanje, B2B rast. Odlična lista predavača iz insotranstva, regiona i Srbije.

Sajt: Growtech SMA


Tema: Using Google Ads to win new clients

Imao sam dvostruku ulogu. Prvo sam održao predavanje na temu upotrebe Google Ads u B2B generisanju lidova, a potom sam održao radionicu koja je imala za cilj da na praktičan način pokaže kako se kreira oglasna kampanja na Guglu, kako dodati ciljanu publiku i na šta sve treba obratiti pažnju da se ne bi dogodile greške.

Pojačalo druženje 4

Pored nedeljnog podkasta Pojačalo organizuje i redovna Druženja. Svako druženje počinje panel diskusijom ili predavanjima, da bi se razmena iskustva nastavila tokom nezvaničnog netvorkinga. Odlična prilika za vlasnike malih biznisa da razmene iskustva i da pokupe savete od kolega.

Sajt: Pojačalo druženje


Panel diskusija: Odakle početi za onlajn oglašavanjem?

Ovo nije bilo klasično predavanje već sam učestvovao na panelu. Pored mene bili su tu stručnjaci za online komunikaciju, društvene mreže, YouTube promociju, email marketing… Svojim izlaganjem sam pokušao da približim trenutne trendove i dešavanja na Gugl pretrazi, plaćenoj i organskoj. Ponudio sam svoje viđenje vođenja kampanja za dobijanje saobraćaja i konverzija za male biznise.

Leadcon 2019 webinar

Leadcon je prva online konferencija u Srbiji. Pokriva teme digitalnog marketinga i uvek predstavlja odlične predavače i teme. Kao uvod u Leadcon 2019 imao sam priliku da održim vebinar.

Sajt: Leadcon


Tema: Pozicioniranje na Google mapama

Održao sam live vebinar na kome sam sa Dimitrijom Ostojićem diskutovao na temu pozicioniranja na mapama i lokalnoj pretrazi. Nakon vebinara je bila vrlo kvalitetna Q&A sesija (pitanja i odgovori). Podelio sam dosta trikova i saveta iz prakse što se publici prilično svidelo. Odlično iskustvo za mene i nešto što bi želeo češće da praktikujem.

eTrustmark 2019, 2018

eTrustmark oznaka poverenja pomaže onlajn trgovcima u usklađivanju njihovih prodavnica sa zakonima i pravilima dobre prakse u oblasti etrgovine i zaštite potrošača. Dodatni vid pomoći su i jednodnevne konferencije pod nazivom eTrustmark day na kome izlažu predstavnici vlasti, marketing stručnjaci, kao i sami trgovci koji predstavljaju svoje studije slučaja i iskustva.

Sajt: eTrustmark


Tema 2019: Trendovi i promene u oglašavanju na Gugl pretrazi

Gugl se menja i prestaje da bude pretraživač koji samo daje deset rezultata kada kucamo neki upit. Gugl je danas sistem koji u pozadini pokreće moćan AI. Posetiocima eTrustmark Day 6 konferencije sam predstavio prednosti In-market audience ciljanja, DSA kampanja, kao i preciznog targetovanja lokacije unutrar Google Ads sistema.


Tema 2018: PPC kao alat za povećanje prodaje na Internetu

Pričao sam o greškama koje mnogi ecommerce trgovci često prave kada postavljaju svoje PPC kampanje. Takođe, predstavio sam metode remarketinga kroz aktivaciju korisnika u različitim segmentima „prodajnog levka“. Postavka takve remarketing kampanje donosi na autopilotu i saobraćaj i konverzije.

Jagodrom 2019

Vrlo dobar concept i pokrivenost tema, posebno interesantan malim, lokalnim biznisima koji nemaju mogućnost angažovanja skupih agencija i marketing stručnjaka. Učesnici su mogli da pokupe pregršt saveta i ideja kako da unaprede online pristustvo svoje firme na internetu. Preporuka da posetite naredne Jagodrome jer je organizacija odlična, atmosfera vrlo opuštena i networking je na nivou.

Sajt: Jagodrom


Tema: Kako raditi optimizaciju za pretraživače ako ne znate SEO?

Postoji veliki broj stvari koje možete i sami raditi I dobiti odlične rezultate na Guglu. Nije vam potrebna agencija ili SEO stručnjak za to, već samo dobar plan napada, malo kreativnosti I puno rada. Pokazao sam četiri efikasne metode za solidan organski rast koji svako ko ima mali, lokalni biznis može da primeni.

SEO predavanje "Startit centra Zrenjanin"

Startit centar u Zrenjaninu redovno organizuje događaje na kojima se izlaže o raznim IT temama, od programiranja, biznisa, dizajna, pa do marketinga na društvenim mrežama i na pretraživačima.

Sajt: Startit centar Zrenjanin


Tema: Kako izgleda struktura sajta koja daje optimalne SEO rezultate?

Jedno od mojih dražih izlaganja. Publika je bila voljna za pitanja i komentare i tako da je bilo vrlo dinamično. Pričao sam o procesu popisivanja (crawling) kao i o uticaju arhitekture sajta na SEO performanse. Bilo je priče o internom i eksternom linkovanju, o dubini popisivanja, vrstama navigacije i drugim tehničkim SEO parametrima.

OMG Commerce 2018

Netokracija je vodeći regionalni poslovno-tehnološki magazin koji pokriva oblast digitalne ekonomije. Netokracija organizuje nekoliko konferencija tokom godine, a jedna od njih koja se bavi ecommerce segmentom online poslovanja je OMG Commerce.

Sajt: Netokracija


Tema: 5 stvari zbog kojih će vas Gugl obožavati, ali developer večno mrzeti

SEO stručnjaci konstantno predlažu developerima izmene na sajtu. Može se reći da developeri i marketari nisu uvek u ljubavi jer ti taskovi nekada mogu da budu jako komplikovani i zahtevni. Svojim predavanjem sam predstavio određene izmene koje donose osetan pomak kad je SEO u pitanju, ali i one koje mogu da naprave probleme. Od kontrole crawl procesa, preko redirekcija, optimizacije brzine pa sve do primene JavaScripta.

RNIDS-ova edukacija u Kruševcu

RNIDS redovno organizuje edukacije širom Srbije. U pitanju je jednodnevni događaj čiji je cilj predstavljanje rešenja koje lokalni preduzetnici mogu primeniti u svom poslovanju. Izlagao sam na dešavanju u Kruševcu.

Sajt: RNIDS


Tema: Kako biti prvi na Guglu u Kruševcu?

Objasnio sam kako izgleda proces pravljenja marketing strategije i plana za potrebe Google oglašavanja, gde pronaći korisnike, kako istražiti ključne reči, kakva struktura je optimalna i na šta je bitno obratiti pažnju u remarketingu.

Bizit 2018 - Sve(t) je marketing

Bizit je konferencija u organizaciji PC Pressa, jednog od naših najstarijih i najkvalitetnijih biznis i ICT časopisa. Nemam često prilike da izlažem pred većim brojem C-level predstavnika u publici tako da mi je bila izuzetna čast da pričam o Google oglašavanju.

Sajt: Bizit

Tema: Google AdWords PPC oglašavanje


Objasnio sam kako izgleda proces pravljenja marketing strategije i plana za potrebe Google oglašavanja, gde pronaći korisnike, kako istražiti ključne reči, kakva struktura je optimalna i na šta je bitno obratiti pažnju u remarketingu.

Ćirbasters 3.0

Jednodnevna konferencija, obeležavanje godišnjice .СРБ domena i diskusija o upotrebi ćirilice na Internetu. Iskreno cenim trud i posvećenost cele ekipe ispred RNIDS-a i bilo mi je zadovoljstvo da gostujem na panelu.

Sajt: RNIDS


Tema: Vodič za podešavanje hreflang taga za sadržaje na ćirilici i latinici

Istraživanje i rezultati koje sam dobio na ovu temu su mi bili pozivnica da gostujem na trećem Ćirbastersu. Cilj je bio da razbijem mitove o ćirilici, makar kada je Gugl u pitanju (indeksiranje, rangiranje, saopštavanje rezultata...).

Konverzija

OK, ovo je već ozbiljno! Posle dužeg vremena sam bio na konferenciji gde mi je prioritet bio da prisustvujem predavanjima drugih izlagača. Ozbiljna ekipa, ozbiljno znanje, ozbiljni saveti iz PPC-a, SEO-a, društvenih mreža, analitike. I tako je već tri godine. Imao sam sreću da posetim svaku Konverziju i mogu reći da je kvalitet sve bolji.

Sajt: Konverzija


Tema 2019: Neuništive tehnike za organski rast

Ovoga puta sam pričao o manje poznatim taktikama koje se koriste u SEO optimizaciji. Kako unaprediti internu strukturu uz pomoć pametnog plana internog linkovanja, kako iskoristiti PR za SEO, o tome kako originalne slike mogu doneti linkove ka sajtu i predstavio sam nekoliko link building tehnika.


Tema 2018: 7+ ekstremno korisnih SEO saveta

Na drugoj Konverziji sam imao predavanje o 7+ korisnih SEO tehnika za brži i veći organski rast. Opisao sam kako izgleda proces stupanja u kontakt sa vlasnicima sajtova radi izgradnje linkova, kako doći do svih ključnih reči iz Search Console, šta je status 410, kako raditi lokalni SEo i dao sam još puno kraćih saveta.


Tema 2017: Long tail SEO

Nekada nije rešenje da se borite protiv jake konkurencije u nadi da ćete dobiti saobraćaj na jake ključne reči. Predavanjem "Long tail SEO" sam pokazao da postoji ceo jedan neistražen svet u kojem vam ne treba budžet, u kojem vam ne trebaju linkovi, u kojem ne morate da se bavite optimizacijom, a da na kraju u tom svetu budete ekstremno uspešni.

SEO radionica "Marketing zajednice"

Fejsbuk zajednica koju je pokrenula grupa entuzijasta danas okuplja preko 7000 članova. Naravno da sam pristao da održim jednu SEO radionicu.

Sajt: Marketing zajednica


Tema: SEO crash course

I kao što to obično biva, umesto 45 minuta, ja sam duboko preterao i ušao u termine narednog predavača. Nemoguće je odraditi SEO vodič za tako kratak rok, ali sam pokušao da posetiocima približim određene zakonitosti rada guglovog algoritma.

SEOIT 2017

Catena Media veruje u SEO. Catena Media ulaže u SEO. Catena Media želi da popularizuje SEO. SEOIT je bio vrhunski organizovan događaj na kojem su pričali domaćini iz Catene, kao i domaće SEO kolege. Treba nam više ovakvih okupljanja.

Sajt: SEOIT conference


Tema: Technical SEO (is not dead)

SEO se konstantno menja i ono što vidimo poslednjih par godina je udaljavanje od tehničkog aspekta optimizacije i usmerenje ka stvaranju sadržaja. Međutim, da li je zaista vreme da zanemarimo matematičke modele, verovatnoću i moderne sisteme parsiranja sadržaja. Nadam se da sam pokazao da smo daleko od tog vremena!

Social media academy

Social media akademija nudi polaznicima kurs marketinga na društvenim mrežama, upravljanja stranicama i vođenja zajednice. Bio sam pozvan da prikažem proces oglašavanja na Guglu preko Google Ads platforme.

Sajt: SMAcademy


Tema: Google Ads PPC oglašavanje

Održao sam kratko predavanje koje je imalo za cilj upoznavanje polaznika sa Google Ads sistemom. Od podudaranja ključnih reči, podešavanja kampanja, Quality Score ocene, saveta za izradu odredišne stranice pa sve do strukture naloga, strategija bidovanja i izrade dodataka za oglase.

Adit 2015

Link group i IT akademija se iskreno trude da svojim polaznicima ponude kvalitetne sadržaje u vidu radionica, konferencija i praktičnih projekata. Tako su 2015. godine doveli predavače iz evropske kancelarije Gugla iz Dablina. Polaznici su mogli da iz prve ruke čuju savete guglovih stručnjaka za oglašavanje, a potom da ih pitaju sve što ih zanima. Bio sam pozvan kao predstavnik lokalne marketing zajednice da održim jedno predavanje.

Sajt konferencije: IT Academy


Tema: Primena AdWordsa i Google alata u mobilnom oglašavanju

Predstavio sam razlike između mobilnih sajtova i mobilnih aplikacija, trenutno trendove, objasnio sam koncept prodajnog levka i mikro momenata, kao i listu alata koje vredi koristiti u procesu oglašavanja. Takođe sam pokazao specifične tehnike i metode za PPC oglašvanje koje cilja korisnike koji konzumiraju sadržaj preko mobilnih uređaja.

IT Open 2014

Do te 2014. godine jedina prava internet marketing, SEO i affiliate konferencija u Srbiji. Zaista sam uživao. Kragujevac odličan domaćin, publika aktivna, apsolutni win.

Sajt konferencije: IT Open


Tema: Link building - IT Open 2014

Pričao sam o važnosti linkova u Guglovom univerzumu, o tome kako dobiti i graditi linkove. Predstavio sam preko deset link building tehnika, ali i obratio pažnju na Pingvin algoritam koji ima cilj da identifikuje veštačke link profile sajtova. Puno pitanja i odličan feedback publike.

E-trgovina 2014

Ovo je bila druga godina za redom da sam pozvan da nastupim na Paliću. Priliku sam iskoristio da pričam o tehničkim postavkama SEO i PPC kampanja u onlajn trgovini.

Sajt konferencije: E-trgovina


Tema: PPC za e-commerce sajtove | E-trgovina 2014

PPC je super alat da brzo dođete do saobraćaja, ostvarite konkurentsku prednost, sakupite vredne podatke i lako se prilagodite tržištu. Ali, šta je potrebno da zaista ostvarite žestok profit?


Tema: SEO za e-commerce sajtove - E-trgovina 2014

Online prodavnice su uglavnom imaju jako glomazan CMS softver, dosadan, dupliran sadržaj koji ne daje nikakvu vrednost korisniku. Dodatni problem su Panda i Pingvin ažuriranja Google algoritma. Na predavanju sam pričao kako napraviti "SEO-friendly" onlajn prodavnicu.

WebDan 2014

Borska blogerska scena je jedna od jačih u zemlji i nije čudo da mogu da dovedu dosta jak line-up na WebDan. Bila mi je čast da sam uopšte i pozvan. Dva dana odlične zabave.

Sajt konferencije: WebDan


Tema: Šta sve Internet marketing stručnjaci ne žele da znate?

Moje predavanje je imalo za cilj da razbije mitove koje kruže oko SEO optimizacije i konvertovanju posetioca u kupce i klijente. Takođe, pričao sam o tome kako naći vredne podatke u web analitici i zašto je blog jedno od jačih oružja za ubijanje konkurencije.

E-turizam 2014

Jednodnevna konferencija o praktičnoj upotrebi interneta u turizmu. Akcenat je bio na popularizaciji online u odnosu na klasične načine promocije.

Sajt konferencije: E-turizam


Tema: Kako uz pomoć interneta jeftino doći do domaćih turista?

Do te 2014. godine sam već imao petogodišnje iskustvo u digitalnom marketingu u turizmu tako da sam sa lakoćom izneo dosta saveta na temu ponašanja naših potrošača, vrste ključnih reči koje kucaju kada se odlučuju na rezervacije, remarketingu, vrsti sadržaja koje interesuje. Nakon predavanja sam učestvovao u panelu gde sam odgovarao na pitanja posetilaca.

Nastaviće se...