Šta su nevažeći klikovi (invalid clicks) i kako ih zaustaviti?

Nevažeći klikovi (invalid clicks) predstavljaju veliki problem svakoj firmi ili agenciji koja vodi PPC kampanje. Mogu da potroše budžet koji se ulaže u kampanju i da vas liše konverzija i prihoda koje se dobijaju korišćenjem sistema poput Google Ads-a. Invalidni ili nevažeći klikovi su ozbiljan problem.

Pitanje je, međutim, koliko ozbiljni nevažeći klikovi mogu da budu. Različite vrste ovih klikova su opasnije od drugih. Neki invalidni klikovi predstavljaju nizak nivo pretnje, lako ih je uhvatiti, sok drugi mogu da postanu hroničan problem koji može da izazove veću štetu.

Na drugom kraju spektra su klikovi koji ciljaju vaše reklame u okviru click fraud organizovanog napada. Ova vrsta klikova zahteva dobro razumevanje nevažećih klikova, funkcionalnosti Google Ads sistema, kao i svih alata koje imate na raspolaganju za zaštitu.

Nevažeći klikovi, po Guglu

Google ne želi tačno da objavi šta koje sve vrste klikova ili izvora saobraćaja smatra nevažećim. Verovatno bi time spamerima dao još ideja. Međutim, ono što se može videti iz dokumentacije za AdSense i Google Ads su sledeće definicije nevažećih tj. nevalidnih klikova:

Očigledno je da Google ima široku definiciju nevažećih klikova. Tako su nevažeći i slučajni klikovi kao i klikovi koje neko radi sa malicioznom namerom. To je jedan od razloga zašto svaka prevara sa klikovima podrazumeva nevažeće klikove, a sa druge strane nisu su svi nevažeći klikovi rezultat prevare.

Kako Gugl nalazi i rešava problem nevažećih klikova?

Google Ads ima sposobnost da primeti neke od nevažećih klikova umesto vas. Ukoliko se to desi, Guglova politika je da ne naplaćuje nevažeće klikove. U praksi Gugl će ukloniti svaki klik koji vide kao nevažeći iz vaših izveštaja. Na kraju ćete platiti samo prave, važeće kllikove. Tako bi sve trebalo da funkcioniše, barem.

Činjenica je da, kao i oko svega ostalog što Google radi, postoji dosta skrivenog i netransparentnog oko procesa pronalaženja i označavanja nevažečih klikova.

Guglov proces detekcije i eliminacije nevalidnih i nevažećih klikova uopšte nije savršen. Oni to i priznaju, i zato imate opciju da ručno proverite saobraćaj sa PPC kampanja za nevažeće klikove i da podnesete zahtev za istragom.

Ukoliko se pokaže da je ste pronašli nevažeće klikove, odnosno klikove koje bi i Gugl smatrao za nevažeće, vaš nalog će dobiti povraćaj para u visini troška na nevažeće klikove.

Kako ručno proveriti nevaće klikove u Google Ads-u

Ukoliko želite da ručno proverite nevažeće klikove koje je Google Ads uhvatio i uklonio najbolje što možete da učinite jeste da uključite kolone „nevažeći klikovi“ i „stopa nevažećih klikova“ u Google Ads interfejsu. Ovo je najbolje uraditi na nivou kampanje.

invalid clicks report.png

Lako se može videti koliko je koja kampanja imala nevažećih klikova (po Guglu)

Važno je da znate da vam Gugl ove klikove nije naplatio. Ovaj izveštaj je koristan jer možete dobiti jasniju sliku da li ste pod napadom, u kom obimu ste u riziku i da li neka kampanja ima više napada od drugih.

U primeru iznad vidimo da treća kampanja ima učestalost nevažećih klikova od 7,8%, mnogo više od ostalih. U ovom slučaju je mi je bilo jasno da konkurent klikće na moje oglase jer znam da ta kampanja ima dosta zajedničkih ključnih reči sa njim. Verovatno želi da mi potroši dnevni budžet i da me izbaci tako da samo njegova reklama bude na Guglu.

Ručna analiza lošeg saobraćaja i nevažećih Google Ads klikova

Ukoliko želite da se lično bavite detekcijom nevažećih klikova onda spremite se za težak posao.

Možete da primetite, na primer, više različitih poseta sa istim gclid-om, Guglovim identifikatorom klikova. Šta je gclid? To je URL parametar koji je jedinstven za svaki Google Ads oglas. Ne bi smelo da se dogodi da dobijete posetu sa istim gclid-om. Gclid najlakše možete pronaći u log fajlu sa servera. Ako dobiajte dupli gclid, eto alarma da ste pod mogućim napadom.

Ili možete da pogledate koje operativne sisteme i pregledače posetioci koriste (Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge). Šta ako vidite da neke posete nemaju digitalni otisak? Kako je moguće da imate posetu sa uređaja koji nema rezoluciju, nema browser, nema operativni sistem…?

analiza log fajla

Analiza log fajla je jednostavan način da upecate nepravilnosti.

Ovde vidimo primer poseta sa iste IP adrese, a sa različitih uređaja. U konkretnom slučaju neko je menjao uređaje u kratkom vremenu i kliktao na oglase. Prvo je došao sa Windows 10, pa potom sa Android telefona. Dalje tokom dana je došao sa još četiri različita uređaja. Namerio se da mi klikće po oglasima sa iste lokacije.

Analiza log fajla može da uhvati aktivnost botova, i to ne AdsBot-a. AdsBot je OK, to je Guglov bot za proveru landing strane. Ali šta ako posete koje imaju gclid dolaze sa User Agenta koji defniše neki od botova ili crawlera. Srećom kopanje po log fajlu može da pomogne da ovo lako uhvatite.

Slanje zahteva za revizijom i vraćanja novca

Posle pronalaska nevažećih klikova sledi cela procedura sa slanjem zahteva za istragom Google Ads-u, kao i čekanje na odgovor. Gugl vam daje pravo da napravite detaljan izveštaj nevažećih klikova i da zatražite refundaciju. Niko ne garantuje da će vam vratiti novac, ali sam bio svedok pozitivnog ishoda u nekoliko slučajeva.

Kako da sprečite nevažeće klikove u Google Ads-u

Sastavljanje liste IP adresa za blokiranje u Google Ads-u je standardno rešenje. Time štitite vaše reklame od pojedinačnih ili skupova IP adresa koje vam deluju sumnjivo. U podešavanjima kampanje možete da unesete listu IP adresa. Svim uređajima na tim IP adresama Gugl nikada neće prikazati vaše oglase. Ako su te IP adrese koristile farme botova onda će one nastaviti da troše budžet samo vašim konkurentima, ali ne vama.

ip exclusions

Jednostavno dodajte IP adrese onih korisnika i botova koji vam prave štetu

Možete i da podesite ciljanje vaših reklama tako da isključite problematične lokacije. Takođe, ako dobijate puno nevažećik klikova sa displej oglašavanja onda pokušajte da sa GDN remarketingom koji prikazuje oglase samo onim korisnicima koji su posetili nekoliko stranica ili imali duže posete od par minuta.

Da li to može automatski da radi?

Najbolje bi bilo da sve ovo Gugl radi za nas. Međutim, mislim da njima to nije u interesu. Na kraju krajeva njima je bitno da naplate klik, a to ko je ili šta je kliknulo nije njihov problem. Ne bi bilo loše da Google Ads sistem proširi definiciju nevažećih klikova. Mogli bi i da malo više izađu u susret oko istrage nevažećih klikova.

Srećom postoje servisi koji sprečavaju Google Ads prevare potpuno automatski. ClickGUARD ima detaljnu detekciju, i neograničen broj pravila za zaštitu koju možete podesiti. Pravila zaštite od prevara rade po “if then else” principu. Na primer: ako je poseta došla sa uređaja koji nema digitalni otisak onda automatski blokiraj IP tog uređaja i spreči nove posete”.

Često koristim pravilo: ako je bilo 3 posete sa istog uređaja, a sve posete su bile ispod 10 sekundi onda automatski blokiraj IP tog uređaja i spreči nove posete.”

Zašto sve ovo?

Na stranu što štedi pare, ako eliminišete nevažeće klikove (invalid clicks) onda vaše reklame mogu da dođu do većeg broja realnih korisnika. Takođe, odjednom vidite da niste tako loš marketar. Pre ste imali conversion rate od 1.5%, a sada kada nema klikova botova, nego samo pravih korisnika, vama se conversion rate poveća na 3% ili 4%. Cena konverzije opada i generalno dobijate više za uloženo u AdWords. Pardon, u Google Ads.

Hvala za share:

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Trenutno vodi projekat Strap Hunter. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital.