Ovo je konačno "Facebook-free" blog

Facebook je izigrao moje poverenje. Ne želim više da ga hranim podacima. Ne želim Facebook na svom blogu. FU FB 👋

Facebook se odavno ponaša kao siledžija. Godinama prave velike propuste. I šta oni urade kada se dogodi neki skandal? Kako šta, pa uvek daju neko saopštenje za javnost.

"We apologize for the inconvenience this may have caused".

Tipično bezosećajno i korporativno. Plate debele kazne, ignorišu svaku kritiku i samo nastave dalje po istom principu. Ljigavi su.

"Ma znao sam" osećaj

Više im ništa ne verujem. Sa njima imam onaj "ma znao sam" osećaj.

Sutra može da ispliva podatak da su 2014. snimali korisnike prednjom kamerom. Moja reakcija će biti: "Ma znao sam".

Sutra može da ispliva podatak da botovi i nepostojeći korisnici prave 30% klikova na našim kampanjama. Moja reakcija će biti: "Ma znao sam".

Sutra može da ispliva podatak da neki app developer može da čita moje poruke i gleda moje privatne albume. Moja reakcija će biti: "Ma znao sam".

Kao što znam da ne mogu dobiti podršku za usluge oglašavanja koje radim preko njihove platforme. Kao što znam da bilo kog trenutka i bez valjanog razloga mogu da mi ukinu taj isti nalog za oglašavanje. Kao što znam da će uraditi sve da kompromituju moju privatnost i na tome debelo zarade.

Zašto sam držao taj famozni FB pixel do sada?

Zato što (uglavnom) radi posao. Gradio sam publike za remarketing, slao custom events i podatke o konverzijama sa bloga. Ciljao, oglašavao i dobijao upite preko Facebooka.

Ali kad uporedim sa drugim načinima za dobijanje poslova Facebook nije ništa bolji od networkinga na konferenciji ili od gostovanja na podkastu.

Da ne pričam o pisanju bloga. Redovno blogovanje ovde na sajtu, na Netokraciji ili drugim portalima mi je ubedljivo najefikasniji način za dobijanje klijenata.

Srećom, imam privilegiju da ne zavisim od Facebooka.

Nažalost to nije slučaj sa velikim brojem biznisa. "FB-ucena" je realna stvar. Ljudi su platili za lajkove stranica, izgubili organski doseg, nastavili da plaćaju promociju objava, uleteli u zasićeno tržište oglašavanja i danas plaćaju tržišnu cenu klika samo da bi svoju ponudu prikazali ljudima koji su odavno lajkovali njihovu stranicu. Jezivo!

Moji razlozi za razilaženje sa FB-om su smešni u odnosu na druge gadosti koje oni rade u domenu politike, slobode govora, uticaja na javno mnjenje, stvaranja osećaja otuđenosti, zadiranja u privatnost...

Ne slažem se sa tim i ne želim da pomažem svojim podacima ili novcem takvu kompaniju.

Šta znači da na blogu nema više Facebooka?

To znači da ovaj sajt više nema Facebook pixel. Vaše posete su anonimne i ništa se ne šalje Facebooku. Koje ste strane otvorili, kada ste posetili sajt, iz kog grada, koje akcije ste odradili na sajtu su van domašaja FB-a. Iskren da budem, te podatke više ne zna ni Google, ali to je druga priča.

Takođe, sa bloga skidam "like" dugme, neću imati FB ili Instagram biznis stranicu, plaćati FB oglašvanje, koristiti biznis WhatsApp i druge poslovne FB servise.

Znam da ovaj potez neće promeniti ništa fundimentalno, ali imam veliki osećaj zadovoljstva da mogu jednu takvu kompaniju da najurim iz svoje kuće i da joj pokažem srednji prst.

Hvala za share:

Nenad Pantelić

Nenad je stručnjak za SEO, PPC i web analitiku. Od 2009. godine kroz ruke mu je prošlo na stotine sajtova kojima je pomogao da dođu do pozicija, poseta, konverzija i profita. Piše za Netokraciju i RNIDS. Do sada je izlagao na preko dvadeset konferencija na teme digitalnog marketinga. Trenutno vodi projekat Strap Hunter. Vlasnik je kompanije Blueberry Digital.